Domaći konj

Domaći konj (lat. Equus caballus) je veliki kratkodlaki kopitar duge grive i repa, pripitomljen od davnina i koristi se za jahanje ili prenos tereta.

Poreklo

Prema tvrđenju naučika Kolumbijskog univerziteta (SAD), još pre 60 miliona godina se pojavio mali četvoronožac, ne veći od lisice, koji je hodao celim tabanom i koga su naučnici krstili kao Eohippus (konj praskozorja), jer je živeo na početku kenozoika.

Rase domaćih konja

 • ARAPSKI PUNOKRVNI KONj – nijedna rasa konja nije uticala u toj meri na uzgoj ostalih rasa koliko arapski punokrvni konj. U modernom turnirskom sportu se retko pojavljuje zbog svoje visine od 145cm do 155cm. Arapski punokrvnjak se označava sa axx, a polukrvnjak sa ax.
 • ENGLESKI PUNOKRVNI KONj – ovo je jedina rasa konja kod koje je kriterijum pri selekciji – rezultati u trkama – ostao nepromenjen do danas. Nastali su 1650-1750 ukrštanjem arapskog, turskog i berberskog konja.
 • ENGLESKI POLUKRVNI KONj – nastao je ukrštanjem engleskog punokrvnjaka sa konjima iz raznih zemalja i krajeva.
 • TREKENERSKI KONj je istočnopruski konj. Imao je veliki značaj u stvaranju današnjeg zobnatičkog polukrvnjaka.
 • AHALTEKINAC – nastao je pre više hiljada godina. Izvanredan je za jahanje, velike je izdržljivosti i čvrstine, elegantan i plemenit.
Domaći konji.JPG

 • HANOVERSKI KONj – vodi poreklo iz Hanovera iz Nemačke. Visina mu je 155-165cm. Boja mu je najčešće kestenasta sa belim oznakama, ali isto tako može biti i smeđ, crn a ponekad i siv. Staložene je naravi i uopšteno mirnog temperamenta. Hanoverac je velik i impozantan konj pravilnog i izražajnog lica. Vrat mu je dugačak i mišićav, jednako kao i leđa. Uopšteno krupan, širok i dugačak, čvrste strukture kostiju i snažnih nogu sa donekle malim kopitima. Rep je visoko postavljen i konj ga drži i nosi visoko. Koristi se najviše u dresurnom i preponskom jahanju. Izvrstan je takmičarski konj. Ovi konji imaju dugačak korak u hodu, energičan kas i elastičan galop. Izvrsni su skakači.
 • LIPICANER – pripada grupi toplokrvnih konja, ime je dobio po selu Lipice kod Sežane u Sloveniji.
 • KASAČ ORLOV – je najstarija rasa kasača. Njen tvorac je grof Aleksej Grigorijevič Orlov.
 • FRANCUSKI KASAČ
 • AMERIČKI KASAČ – vodi poreklo iz Sjedinjenih Američkih Država. Visina mu je 142-162cm. Boja mu je riđa, dorata, vrana ili alata. Ima izvrstan sportski temperament i veliku izdržljivost. Izgled Američkog kasača stvara opšti utisak snage, a budući da je brzina najvažnija osobina, prihvatljive su neke izmene u eksterijeru. To je uopšteno mali, mišićav konj kratkih prednjih nogu, dužih zadnjih nogu, dobro oblikovanih kopita i obične glave sa dugim ušima. Važna je snaga, pa zato ova rasa ima široka prsa, snažan greben i dobro razvijen zadnji deo. Ovo je najpoznatija svetska rasa za trke konja, a može se videti u kasačkim trkama uglavnom. Trkački kas ili korak najvažniji su načini kretanja, obeleženi dugim, glatkim pokretima. Koraci nisu produženi i ne smeju preći u kenter ili galop.
 • BOSANSKO-BRDSKI KONj – pogodan je za rekreaciono i turističko jahanje zbog skromnosti pri držanju i jednostavnog karaktera.

(izvor: wikipedia)

Dolazni termini pretrage:

 • hanoverski konj
 • konj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *